Robotlar ve Sağlık Sektörü Gelecekteki Uygulamaları

Robotlar ve Sağlık Sektörü Gelecekteki Uygulamaları

Sağlık sektörü, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte büyük dönüşümler yaşamaktadır. Son yıllarda, r
Ana Sayfa Genel, Güncel, Sağlık Personeli Yıpranma Payı 21 Temmuz 2018 8484 Görüntüleme

Sağlık Çalışanlarına Geriye Dönük Yıpranma Payı Verilmelidir

Sağlık Çalışanlarına Geriye Dönük Yıpranma Payı Verilmelidir

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YIPRANMA PAYINDAN GERİYE DÖNÜK FAYDALANABİLİR Mİ?

Torba yasa içerisinde yer alan yıpranma payı, yürürlüğe girmesinin ardından sonraki çalışmaları etkileyecek. Herhangi bir revize olmaması halinde geriye dönük çalışmalar yıpranma yasasına dahil edilmeyecek.

Bu yasadan idari görevlerde bulunan çalışanlar yararlanamayacak.

Sağlık Çalışanlarına Geriye Dönük Yıpranma Payı Verilmelidir

Söz verdiği şekilde 90 gün yani 5 yıla 1 yıl şeklinde bir düzenleme yapılmamıştır.  Ayrıca yıpranma payının geriye dönük olarak hesaplanmayacağı da görülmektedir.

Bu açıdan değerlendirildiğinde düzenlemenin olumlu, fakat beklentileri tam anlamıyla karşılamadığı açıktır. Yıllardır yıpranma payını bekleyen çalışanların makul ve adaletli bir hakka kavuşmaları temel beklentimizdir. Bu nedenle TBMM’de süresi açısından söz verildiği gibi, fayda bakımından geçmişe dönük ve tüm çalışanları kapsayan bir şekilde gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlık çalışanları istemektedir.

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Mevcut durumda Türkiye’de 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet zammı” olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması sebebiyle diğer mesleklere nazaran daha fazla efor sarf edilen ve diğer mesleklerden daha fazla yıpranmaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.

Örneğin yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışana çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor. Buna göre, normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde her yıl 360 güne ilave olarak 60 ile 180 gün arasında değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave ediliyor. Yani, normal bir işte çalışanın emekliliğinde yılda 360 gün dikkate alınırken, fiili hizmet zammı kapsamındaki işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü dikkate alınıyor.

Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunlar, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, TSK’da, Emniyet’te, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda, basın ve gazetecilikle, TRT’de görev yapanlarla TBMM’de yasama organı statüsünde çalışanlar.

Yorumlar

Yorumlar (3 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

  • hemşire saglık memuru :

    21 Temmuz 2018-13:12

    Bu kanun teklifi pazartesi, salı meclis komisyonuna gelecek son şekli verilecek eger biz saglık personelleri olarak birşeylerin değiştirilmesini, kanuna birşeylerin eklenmesini istiyorsak mecliste olalım, sendikaların önünde olalım kamuoyu oluşturalım meclise,bimere,cimere ,bakanlığa,siyasi partilere mailler atalım ,telefonlar edelim ,toplanalım pankartlar hazırlayalım kim hangi sendikaya üye ise hep birlikte sendikaların önünde olalım ses getirelim son şansımız yoksa sittin sene artık sağlık personelin adını kimse ağzına almaz birseyler yapmazlar bir yıpranma verirler onunla kalırız valla.bizlerin öncelikleri yıpranma değil,ek göstergenin sadece hemşirelere değil tüm sağlık çalışanlarına verilmesi,yıpranma payının geçmişe dönük olması,maaaşlara seyyanen zam yapılması bizlerde tıpkı bir polis 5 tl alıyorsa bir astsubat 6 tl bir vaiz 5,5 tl bir öğretmen 5 tl alıyorsa bizlerin maaaşı neden 3500 bunu soralım isteyelim.döner sermayelerin arttırılmasını isteyelim. döner sermayelerin tıpkı hekimler gibi emekliliğe yansıtılmasını istiyelim.can güvenliğimizi istiyelim.bu son şansımız arkadaşlar bende varım diyen kaç kişiyiz

    • Fatma Akçay :

      22 Temmuz 2018-12:30

      Kesinlikle sağlık personellerinin hakkını kimse savunmuyor lisans mezunu diğer memurlar ile aramızda dağlar kadar fark var malesef sağlık bakanlığı sadece hekimleri mutlu etmek için çalışıyor, sendikalarda kendilerini hukumetin sözcüsü gibi davranıyor bizim özlük haklarımızı savunan yok üzgünüm

  • NESLİQ :

    23 Temmuz 2018-14:38

    Benim üzüldüğüm ve takıldığım bir nokta var biz ebe hemşireler mesleği olan bu yolda ilerleyen geliştiren tüm yıpranma ve tehlikelere karşı koyarak çalışan tükenmişliğin dibini yaşayan bizler sağlık ordusu döner sermayelere baktığımızda meslek dışı kadrolarla bir tutulmuş olmamız beni tam umutsuzluğa düşürmüştür bu sistem başından beri sağlıkçı dışında memur şöför v.s. ve doktorlara yaramıştır bizler arada ezildik ezilmeye devam ediyor buna rağmen devletimize ve işimizi en layıkıyla vicdanla yapan bizler ebeler hemşireler kelimeler bitti artık şu tablo herşeyi anlatıyor…ebe ve hemşire sağlık memuru,teknisyeni 1-2 derece arası 1.278 iken şöför,memur,şef,vhki vs.1.222 nasıl bir dağılım neye göre vicdanlara bırakıyorum tüm meslektaşlarımın bunu asla haketmediğini düşünüyorum.