Sağlık çalışanları ataması ne zaman?

Sağlık çalışanları ataması ne zaman?

Sağlık çalışanları atamaları, ülkelerin sağlık sistemi ve işleyişi ile ilgilidir. Genel olarak, sağlık ç
Ana Sayfa Genel, Güncel, Hemşire 30 Haziran 2017 3188 Görüntüleme

Yeni nesil hemşirelerin görev alanları genişliyor

Sağlık personeli ihtiyacı her geçen gün artarken, hekimlik mesleğinden sonra en önemli yardımcı sağlık elemanı olarak görülen hemşirelik mesleği yeni görev alanlarıyla değişime dönüşüme uğruyor. Özel ve kamu hastanelerinde ameliyathane, diyaliz, tüp bebek, doğumhane, yoğun bakım, acil, onkoloji, pediatri hemşireliği gibi alanlarda görev alabiliyor.

Artan ihtiyaçlara paralel olarak hemşirelik mesleğinin daha da önem kazandığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuran Kömürcü, hemşirelik mesleğinin Avrupa’da dolaşımı serbest yedi meslekten biri olduğu bilgisini paylaşırken, hemşirelerin mesleki diplomalarının uluslararası geçerliliği olduğunu ve yurt dışında çalışma olanağına sahip olduklarının altını çiziyor.

Hemşirelik mesleğini sanat, estetik ve sağlık bilimin harmanlandığı uygulamalı bir sağlık disiplini olarak nitelendiren Prof. Dr. Nuran Kömürcü, “Çağdaş hemşirelikte, aile merkezli bakım esastır. Hemşire hastayı ailesiyle birlikte bir bütün olarak değerlendirir. Yalnızca hasta birey ve ailesiyle değil, günümüzde sağlığı koruma/geliştirme ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine verilen önemin artmasıyla birlikte, birey/aile, grup ve toplumun sağlıklı kesimiyle de ilgilenir. Her yaş grubundan insan/aile, grup ve toplumun her koşullarda bakım gereksinimini karşılar. İnsanın sadece fizyolojik değil, psikolojik ve sosyal yönlerden de bakım gereksinimini karşılar. Bunu yaparken, hemşireliğin dört temel kavramı olan insan, sağlık/hastalık, çevre, hemşirelik mesleğiyle ilgili süreçlerde, sistematik problem çözme yöntemlerini kullanarak, problemi tanılar, girişimlerini planlar, uygular ve değerlendirir” diyor.

İş ve görev alanı genişliyor

Günümüzde hemşirelik mesleğinin görev alanlarının genişlediğine işaret eden Prof. Dr. Kömürcü, hastane dışındaki kamu ve özel kurumlarda ise okul sağlığı hemşireliği, halk sağlığı hemşireliği, işçi sağlığı hemşireliği gibi alanlarda uzmanlaşıp, ilgili birimlerde görev alabildiğine vurgu yapıyor: “Hastanelerde ameliyathane, diyaliz, tüp bebek, doğumhane, yoğun bakım, acil, onkoloji, pediatri hemşireliği gibi alanlarda, hastane dışındaki kamu ve özel kurumlarda ise okul sağlığı hemşireliği, halk sağlığı hemşireliği, işçi sağlığı hemşireliği gibi alanlarda uzmanlaşıp, ilgili birimlerde görev alabilirler. Ayrıca üniversitelerde akademisyen, eğitim kurumlarında eğitici (sürücü kurslarında ilk yardım eğitimcisi gibi), sigorta, sağlık hizmeti şirketlerinde, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda danışman olarak, araştırma merkezlerinde araştırmacı olarak ya da mesleki bilgisini kullanabileceği koordinatörlük pozisyonlarında aktif şekilde görev alabilirler.” Prof. Dr. Kömürcü, ayrıca hemşirelerin toplumun sağlığını koruma ve yükseltme amaçlı örgütlenmelere öncülük edebileceği, ulusal ve uluslararası platformlarda mesleki bilgi, donanım ve tecrübesini kullanabileceği her türlü organizasyon yapılarında planlamacı, yürütücü olarak görev alabileceğini belirtiyor.

Hemşirelerin görev alanları;

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.