657 sayılı devlet memurları kanununda 4/B maddesinde detaylı bir şekilde bilgilendirmede bulunulmuştur.İlgili maddede sözleşmeli personelin görev yaptıkları kurum içinde yer değiştirmeleri bazı hallerde mümkün olabilirken, kurumlar arasında yer değiştirmeleri ise söz konusu olmamaktadır denilmektedir.
Sağlık bakanlığı kadrolarına yerleşen sözleşmeli sağlık personeli; Hizmet süresi nedeniyle, Eşinin şehit olması nedeniyle, Sağlık durumu özrü , Becayiş yoluyla , Eş durumu , Eşinin vefatından dolayı yer değiştirebilmektedir
Hizmet süresi nedeniyle yer değiştirme
Buna göre, özür durumu olmayan bir 4/B’linin kurum içi yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için en az 3 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Kurum, yer değişikliği duyurusunu, KPSS ile alım yapmadan önce ilan edecektir. İlgili madde şu şekildedir: Kamu idareleri adına vizeli boş pozisyonlara sözleşmeli personel alımı yapılmadan önce yılda bir kez, pozisyonun vizeli olduğu ilde en az üç yıl hizmet süresi bulunan personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyona kurum içi yer değişikliği talebi, ilgili idarece hizmet gereklerine göre belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilebilir.İdareler, il gruplarından oluşan görev bölgeleri ve bu bölgeler için üç yıldan başlamak üzere farklı hizmet süreleri belirleyebilir.”Ancak 3 yıl şartının bulunması bile bazen nakil için yeterli değildir. Zira çalışılan kurumun naklen gidilmek istenen ilde boş pozisyon ilan etmesi gerekmektedir.
Eşinin şehit olması nedeniyle yer değiştirme
Şehit eşi olan 4/B personelin yer değişikliği talebi; geçeceği hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması şartıyla bir defaya mahsus olarak üzere yerine getirilir.
Sağlık durumu özrü olanların nakli
Sağlık özründen dolayı nakil isteyebilmek için bir süre şartı bulunmamaktadır. Sağlık özründen nakil isteyecek kişinin, kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına dair sağlık kurulu raporu alması gerekmektedir. İlgili hüküm şu şekildedir: Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır.”
Can güvenliği nedeniyle yer değiştirme
Görev yaptığı yerde kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehlikeye düştüğü, adlî veya mülkî idarî makamlarca belgelendirilen 4/B personelin yer değişikliği talebi; geçeceği hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması şartıyla ve kurumun hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle yerine getirilebilir.
Eşinin vefatından dolayı yer değiştirme
Eşi vefat eden 4/B personelin yer değişikliği talebi; geçeceği hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte boş pozisyon bulunması şartıyla ve kurumun hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle yerine getirilebilir.
Becayiş yoluyla yer değiştirme
Aynı hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta bir yıl çalışan sözleşmeli personel, uygun görülmesi hâlinde görev yaptığı Bakanlık ve bağlı kuruluş teşkilatı içinde karşılıklı olarak yer değiştirebilir.
4/b’linin kurumlar arası nakli olmaz
4/B’linin sadece aynı kurum içindeki nakli yapılabilmektedir. Başka bir kuruma naklen gitmek mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı uygulamaısnda, Sağlık Bakanlığı, TKHK, THSK aynı kurum kabul edilmektedir.
Eş durumu özrü olanların nakli
Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.
Kamu görevlisi olmayan eşinin, atanma talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son dört yıl içinde 720 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde, personelin yer değişikliği suretiyle ataması yapılacak. Kendi adına çalışanlardan borçlarını yapılandıranlar ile atama talep edilen yer dışında sosyal güvenlik primleri ödenenlerden, atama talep edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu iş yerinde en az 720 gün çalıştığını belgelendirenlerin talepleri de değerlendirmeye alınacak. Özel sektörde çalışan eşin atama talep edilen yer dışında sosyal güvenlik primi ödenmesi haline ilişkin düzenleme yapılmıştır. Buna göre sigortası iş yerinin merkezinin bulunduğu yerden ödense de, atama talep edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu iş yerinde en az 2 yıl çalıştığını belgelendirenlerin eşleri de eş durumu tayin talebinde bulunabilecektir.