Türk Tabipler Birliği, Türk Sağlık Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türkiye Psikiyatrist Derneği temsilcileri ve üyeleri, İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin önünde toplandılar.
Grup adına açıklama yapan Bolu ve Düzce Tabip Odası Başkanı Fatih Demircioğlu, hastanelerdeki performans sisteminin hem sağlık personelini hem de hastaları mağdur ettiğini, bu sistemden branş hastanelerinin daha fazla etkilendiğini ve burada çalışan hastaların cezalandırıldığını söyleyerek şunları ifade etti;
GÖRÜŞME YAPILDI; AMA ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ
“Bolu Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ilimizdeki diğer hastanelere oranlara çalışanlarına daha düşük düzeyde gelir sağlayan bir hastaneyken, üniversite ile yaşanan afiliasyon süreci ve Sayıştay raporundan kaynaklı hekim dışı çalışanlara hiç ek ödeme yapamaz hale gelmiş, hekimlere yapılan ek ödemeler ise kabul edilemez düzeye inmiştir. Tabelası Eğitim Araştırma Hastanesi olarak değiştirilen hastanemizde, eğitim görevlilerinin büyük oranda hasta bakmakla yükümlü kılınması, birbirinden uzak iki binada faaliyet yürütülmesi, asistan hekimlerin hocalarına ulaşabilirliğini olumsuz etkilemekte, asistan hekimlerin teorik ve pratik eğitimlerini aksatmaktadır. Tüm bu sorunlara dikkat çekmek ve çözüm isteğimizi duyurmak adına sendika ve meslek örgütlerimizle birlikte aldığımız iş bırakma kararının ertesi gününde Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin talebiyle hastanemizde bir görüşme gerçekleştirilmiş, sorun tespiti konusunda bir mutabakata varılmış; ancak acil ve somut bir çözüm üretilememiştir.”
TALEPLERİNİ 5 MADDEYLE SIRALADILAR
Demircioğlu, çözüm üretilmesini istedikleri sorunları ise 5 maddeyle sıralayarak şunları dile getirdi; 1-Sağlıkta dönüşüm ve performans sisteminin sonucu olarak ortaya çıkan ve hastanemizde artık sürdürülemez duruma gelen, gelir adaletsizliği ve hak mağduriyetinin giderilmesini. 2-Bolu ilindeki diğer hastanelerle karşılaştırıldığında, Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürülen kurumumuzda, çalışmakta olan tüm sağlık çalışanlarının yaşadığı ek ödeme, hak ve özlük kayıplarının kanuni düzenlemeyle giderilmesini. 3-Öncelikli görevi sağlık hizmeti üretmek olan uzman hekimler ile öncelikli görevi eğitim vermek olan öğretim üyeleri aynı kurumda çalışmak zorunda bırakılmakta, bu da kurumda çalışan tüm hekimler açısından hak kayıplarına yol açmaktadır. Bu kayıpların giderilmesini. 4- Asistan hekimlerin eğitim süreçleri, hem hocaların hem de asistan hekimlerin iki farklı birimde öncelikli olarak hasta bakmaya zorlanmaları nedeniyle sekteye uğramıştır. Bu gelecekte nitelikli psikiyatri hizmetinin verilmesinin önünde büyük bir engel olacaktır, bu nitelik kaybının önüne geçilmesini, 5-Branş hastaneleri özelinde Ruh Sağlığı Hastaneleri, ülkemizde bir ruh sağlığı yasasının olmaması, özellikle hizmet üreten ruh sağlığı hastanelerinin performans sistemine kurban edilmesi nedeniyle tüm çalışanları ve hastalarıyla topyekün cezalandırılmaktadır. İvedilikle bu sorunlarımıza çözüm üretilmesini talep ediyoruz.
ÇOCUK HASTALARA BAKILMAYA DEVAM EDİLECEK
Demircioğlu, son olarak hastalara undan sonraki süreçte daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunmak için 21-22 tarihlerinde acik hastalar, yatan hastalar ve çocuk hastalar dışında poliklinik ve sağlık kurulu hizmeti üretmeyeceklerini; fakat çocuk hastaların mağdur olmaması için çocuk hastalara bakmaya devam edileceğini belirtti.
- Özge ELÇİ, http://www.bolugundem.com