Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devleten yapılacak

Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devleten yapılacak

Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devlete alınıyor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yap
Ana Sayfa Genel, Güncel 30 Ağustos 2017 1248 Görüntüleme

Hasta simülatörü ile tedavi yöntemlerini uygulamalı şekilde öğrenerek tecrübe ediniyorlar

BEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sevim Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimde kaliteyi devam ettirebilmek ve öğrencilerin hastane öncesi sıkıntılarını azaltabilmek amacıyla yeni teknolojilerin kullanılmaya başlandığını, bunlardan birinin de bilgisayar destekli simülasyon sistemleri olduğunu söyledi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri, hasta simülatörüyle yaptıkları çalışmalar sayesinde tedavi yöntemlerini uygulamalı şekilde öğrenerek tecrübe sahibi oluyor. “Multidisipliner Simülasyon Laboratuvar Projesi” kapsamında fakülte bünyesinde kurulan ve 400 bin liraya mal olan simülasyon laboratuvarında uygulama yapan öğrenciler, mesleğe daha donanımlı ve deneyimli şekilde adım atıyor.

“Senaryolar üzerinden deneyimliyorlar”

Öğrencileri bu sistemden faydalandırmak istediklerini belirten Çelik, “Konuyu rektörümüze açtığımızda bizlere, ‘Bir proje hazırlayalım ve gereken neyse yapalım.’ diye talimat verdi. Biz de en kısa sürede proje hazırlayarak, gerekli alt yapı olanaklarımızı oluşturduk. Proje dahilinde de laboratuvarımızı tamamladık. Şu an öğrencilerimizin eğitiminde kullanılmaya başlanmış durumda.” diye konuştu.

Çelik, hastane öncesi süreçte kaliteli eğitimleri devam ettirebilmeyi, hasta güvenliğini koruyabilmeyi ve öğrencilerin sıkıntılarını en aza indirebilmeyi hedeflediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

“Öğrencilerimiz hastayla ilk karşılaştıklarında çok büyük stres yaşıyor. Dolayısıyla öğrencilerin bu anksiyeteli süreçlerini en aza indirgemek için simülasyonlar oldukça faydalı. Öğrenciler burada hastalık süreçlerini senaryolar üzerinden deneyimliyor ve gerekli müdahaleleri gerçekleştiriyor. Hastayla karşılaştıklarında en üst düzeyde öğrenmiş olarak bu bilgi ve tecrübelerini hastaya aktarmış, en az hatayla bu uygulamayı gerçekleştirmiş oluyorlar.”

“Hastaya en yakın model”

Laboratuvarın 400 bin liraya mal olduğunu ve simülatörün yanı sıra monitör, şok cihazı, acil arabası, kalp ritmini izleme cihazı, sonda, yapay solunum cihazı ve buna benzer yoğun bakım ünitesinde bulunan her türlü cihazın laboratuvarda mevcut olduğunu vurgulayan Çelik, 3G özelliği sayesinde simülatörün uzaktan yönlendirebildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Çelik, simülatörün hastaya en yakın model olmasından dolayı göz kırpma, gözlerinin ışığa cevap verebilmesi, hastalık durumunda anormal soluk alıp verebilme, idrar çıkışı yapabilme, kanama, kalp seslerini dinleyebilme, terleme, ağız ve burun salyası, tansiyon ölçme, göğse tüp takılabilmesi gibi girişimlerin gerçekleştirebildiğini anlattı.

“Hata yapma şansımızı azaltıyor”

Hemşirelik bölümü 3. sınıf öğrencisi Rümeysa Birkanım (22) da laboratuvarın kendileri için yararlı bir uygulama alanı olduğunu belirtti.

Teorik bilgiyle mezun olduklarını anlatan Birkanım, “Ancak her zaman uygulama fırsatımız olmuyor. Dolayısıyla bu laboratuvar sayesinde çok sayıda uygulama fırsatımız oluyor. En önemlisi hata yapma şansımızı çok daha azaltıyor. Böylece hem kendi stresimizi azaltmış oluyoruz hem de daha tecrübe sahibi oluyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.