Performans sisteminin kurgusu “az çalışana az ücret, çok çalışana çok ücret” ödeme esasına dayanıyor iken, maalesef fiili durum ise tam tersidir. Az çalışan çok, çok çalışan az ücret alabilmektedir…Hiç şüphesiz yürürlükteki döner sermaye yönetmeliği izahı mümkün olmayacak kadar adaletsiz bir sistemdir ve dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri yoktur. Aynı performansı üretiyor olmasına rağmen meslektaşının aldığı ücretin yarısını alıyor olmak ne kadar üzüntü verici bir duygudur?
Sağlık Çalışanlarının En Büyük Sorunu Ücret Adaletsizliğidir
Toplu Sözleşme Masasında 600 bin sağlık çalışanının döner sermayedeki ücret adaletsizliğini ortadan kaldıracak düzenleme olması gerekir. Sağlık çalışanlarının en büyük sorunun ücret adaletsizliği, iki sağlık çalışanının döner sermaye ücreti arasında %100 fark bulunduğunu, aynı farkın üniversitede çalışan ile Sağlık Bakanlığında çalışan arasında da söz konusu. Bunun için uygulanmakta olan döner sermaye yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor.
Hastanedeki hekimler muayene ettikleri hasta sayısına ve ameliyat sayılarına oranla Döner Sermaye ücreti alırken Hekim harici diğer çalışanlar Ebe, Hemşire Sağlık Memuru, Röntgen Teknisyeni, Memur, Hizmetli azda çalışsalar çokta çalışsalar ünvanlarına verilen katsayı oranında döner sermaye ücreti almaktalar. Örneğin ayda 1000 poliklinik yapan bir güğüs hastalıkları uzmanı ayda 700 poliklinik yapan bir başka güğüs hastalıkları uzmanı doktordan poliklinik sayısına oranla fazla döner sermaye ücreti alırken, farklı birimlerde görevli hemşirelerden, günde 40 hastaya bakan, tedavisini ve takibini yapanla günde 15 hasta ile ilgilenen hemşire maalesef aynı sabit katsayı olan oranında yani aynı döner sermaye ücreti almakta. hekimlerde sabit gelirinin bile çok üzerinde miktarlarda ek ödeme dağıtıldığından, kıyasıya rekabet, adaletsizlikler ve dolayısıyla da huzursuzluk baş göstermeye başlamıştır. hekimler diğer hekimlerin, hemşireler hekimlerin, yardımcı hizmetler kadrosunda çalışanlar hemşirelerin cebine bakar hale gelmiştir.
Aynı performansı üretiyor olmasına rağmen meslektaşının aldığı ücretin yarısını alıyor olmak ne kadar üzüntü verici bir duygudur? Bu adaletsizliğin sebebi, yıllardır uygulanmakta olan döner sermaye yönetmeliğidir.
Sağlık çalışanın en büyük sorunu olan döner sermaye deki ücret adaletsizliğini ortadan kaldıracak düzenlemenin Toplu Sözleşme Masasında olması gerektiğini ifade etmek istiyoruz…