Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devleten yapılacak

Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devleten yapılacak

Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-Devlete alınıyor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yap
Ana Sayfa Genel, Güncel, Mevzuat, Özlük Haklar, Sendika-Dernek 28 Mart 2017 4318 Görüntüleme

Danıştay’dan Yıpranma Payı İçin Önemli Kararı

Danıştay, ameliyathanede görev yapan ve radyasyona maruz kalması nedeniyle yıpranma payı isteyen personelin açtığı davayı reddeden idare mahkemesi kararını bozdu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hastanesinde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi bir hizmetli, ameliyathanede üroloji bölümünde kullandığı “skopi cihazı”ndan kaynaklı radyasyona maruz kalması nedeniyle görev yaptığı 2005’ten itibaren fiili hizmet süresi zammından (yıpranma payı) yararlandırılması için hastane yönetimine başvurdu. Hastane yönetimi, hizmetlinin gün içinde aralıklarla yarım saat radyasyonlu alanda görev yaptığını kabul etti. Bununla birlikte çalışanın Radyasyon Güvenliği Tüzüğüne göre radyasyon görevlisi sayılmadığını belirten yönetim, hizmetlinin fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmasına imkan bulunmadığı gerekçesiyle istemi reddetti.

Bunun üzerine hizmetli işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Davaya bakan Trabzon İdare Mahkemesi gün içinde yarım saat radyasyona maruz kalan “hizmetlinin, radyasyon görevlisi sayılmayacağı ve çalıştığı ortamda geçici olarak radyasyona maruz kaldığı” gerekçesiyle yıpranma payından yararlanamayacağına karar vererek, davayı reddetti.

Davacı, mahkemenin kararını temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Danıştay 11. Dairesi, idare mahkemesinin kararını bozdu.

“Sağlıklarının riske maruz kalması durumunda”

Dairenin kararında, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda, “mesleği gereği röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyonlarla ilgili bilfiil çalışan tabip, teknisyen, sağlık memuru, radyasyon fizikçisi, teknisyeni ve iyonizan radyasyonla yeni bilfiil çalışan bilimum personel ve yardımcılarının, mesleği icabı bu radyasyon laboratuvarlarında geçen hizmet sürelerinin her yılına 3 ay fiili hizmet süresi zammı verileceği”nin hüküm altına alındığı belirtildi.

Kararda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, “fiili hizmet süresi zammı başlıklı maddesinde de bu şekilde çalışanlara, çalışma sürelerinin 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammı ekleneceği”nin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Fiili hizmet süresi zammının amacının,

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.